passie 4Wil je weten hoe en waarom muziek mijn grote passie is geworden? In dit artikel gun ik je een kijkje achter de schermen van mijn muzikale "opvoeding".

.

Inhoud

Een kijkje in de hemel
Muziek: de gezonde party-drug?

Een kijkje in de hemel

Iedereen die zelf muziek maakt zal zich een aantal uitvoeringen of concerten kunnen herinneren waarbij alle stukjes van de muzikale puzzle na maanden hard repeteren plots perfect op hun plaats vielen. Na vijf maten wist je al: dit gaat een FANTASTISCHE uitvoering worden. Het lijkt alsof iedereen vanaf het koorlid op de achterste rij tot aan de 1e volist 10 rijen daarvoor onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Iedereen weet precies wat de ander doet of gaat doen en volgt moeiteloos zelfs de kleinste nuances van de dirigent. Je vormt als het ware één lichaam met één hartslag en ademhaling dat 100 stembanden, 30 verschillende instrumenten tegelijk bespeelt en dat ondanks opperste concentratie weet te gernieten van al die verschillende in perfecte harmonie samenklinkende stemmen.

why we do it 800x800Dit soort ervaringen zijn helaas nogal zeldzaam maar wanneer het gebeurt wordt je niet alleen vervuld met emoties teweeggebracht door en over de uitgevoerde muziek maar ook door gevoelens die te maken hebben met jou als individu en de groep mensen waar je mee musiceert. Iedereen is nodig en geeft het beste van zichzelf met uitsluitend de bedoeling om "iets moois en waardevols" tot klinken te brengen zoals de Amerikaanse componist Eric Whitacre op bijgaand "tegelje voor aan de wand" onder woorden probeert te brengen. 

Ook bij de luisteraars kunnen dergelijke gevoelens van verbondenheid ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de concerten van Andre Rieux of Guus Meeuwis waarbij iedereen arm aan arm en schouder aan schouder met wildvreemde mensen geniet van de muziek en van elkaar terwijl je die mensen die avond pas voor het eerst in je leven ziet. 

Samen muziek maken schept een emotionele band met volslagen vreemden waardoor je je gelukkiger, sterker, getroost, gesteund voelt, Op die momenten lijkt de wereld heel even te bestaan uit allemaal "mensen van goede wil" en voelt het alsof je heel even in de hemel kunt kijken .....

naar boven

Muziek: de gezonde party-drug?

Dit gevoel van diepe onderlinge verbondenheid en euforie ervoer ik op diverse momenten in mijn muzikale leven als koorzanger. Zij zijn de motor achter mijn loopbaan als koorzanger geweest. Elk van die "party-pilletjes" deed me verlangen naar meer en heeft ertoe bijgedragen dat ik op 51-jarige leeftijd alsnog besloot om koordirigent te worden. Het is een van de beste beslissingen in mijn leven geweest

Luister naar onderstaande opname van het Alleluia gecomponeerd in 2011 door Eric Whitacre dat ik op mijn examen koordirectie in 2014 heb mogen dirigeren. Het geeft beter weer dan wat ik in woorden kan zeggen wat mij drijft om muziek te maken.

Alleluia - Eric Whitacre & Eric Whitacre Singers, album Waternight, licensed by UMG to and released on Youtube

naar boven