Categorie: Wist je dat?

Eric Whitacre klein

 

 

Lees hoe de Amerikaanse componist Eric Whitacre op het idee kwam om een virtueel koor te beginnen om mensen over de hele wereld samen te laten zingen en luister naar het verbluffende resultaat.

 

Wat is een virtueel koor?

Hoe werkt een virtueel koor? Via internet worden mensen opgeroepen om thuis in hun eigen kamertje een video op te nemen waarop hij of zij een partij van het uit te voeren koorwerk op een karaoke-wijze meezingt terwijl er een opname op je koptelefoon wordt afgespeeld. Vervolgens stuurt iedereen zijn video op en wordt alles synchroon onder elkaar gemonteerd zodat het daadwerkelijk lijkt of er een koor aan het zingen is. Tenslotte wordt alles nog in een "gelikt jasje" gestoken zodat er ook visueel een prachtig resultaat uitkomt.

Bij een virtueel koor op internet gaat het om potentieel heel veel deelnemers uit de hele wereld. Hierdoor wordt het aspect van samenzingen en de verbondenheid tussen de zangers en zangeressen nog eens extra uitvergroot. Het idee sloeg dan ook in als een bom en kreeg ook buiten het internet veel aandacht in de hele wereld.

Eric heeft sinds 2010 zes projecten gedaan met virtuele koren (Virtual Choir 1 t/m 5). In Virtual Choir 1 t/m 3 werden bestaande koorcomposiies van Eric uitgevoerd. Virtual Choir 4 en 5 zijn wat anders van opzet. Virtual Choir 6 is weer als vanouds met een recordaantal va 17.753 deelnemers uit 129 landen! Je kunt alles over zijn virtual choirs lezen op de website van Eric.

Ontroering, emotie en verbinding

why we do it 800x800

Een uitvoering door een virtual choir raakt mij elke keer weer tot in het diepst van mijn ziel zowel als luisteraar als deelnemer. Naast de prachtige veelstemmige muziek van Eric zie en voel je hoe samen zingen de verschillen tussen mensen volledig teniet doet. Mensen uit de hele wereld met de meest uiteenlopende achtergronden, leeftijd, taal, cultuur en religie worden vanuit het niets een gemeenschap alleen maar omdat ze "samen iets moois willen maken". 

Alleen kunst kan zoiets teweeg brengen denk ik. Alleen al daarom zouden we meer waardering moeten hebben voor de waarde en het belang van kunst in een samenleving op welke geografische schaal dan ook. Kunst betaalt zich in veelvoud terug in een vorm die met geen geld of goed te koop is: waardering, geluk, schoonheid voor en door iedereen. Was dat ooit niet het  idee achter het hemels paradijs voor de mensheid ...??

 

 

Virtual Choir 6 (2020): Sing Gently, 17.753 zangers, 129 landen

 

Virtual Choir 3 (2012): Waternight, 3746 zangers, 73 landen

In Virtual Chloir 3 heb ik zelf ook meegedaan. Het bleek moeilijker dan gedacht om je eigen partij in je eentje foutloos in te zingen. Ik ben er wel drie avonden mee bezig geweest en heb misschioen wel 30 "takes" opgenomen voordat het goed geoeg naar mijn zin was! Ergens op een van de kleine videoschermpjes in het koor moet ik dus te zien zijn want ik sta bij de aftiteling van het filmpje waar alle 3746 koorleden uit 73 landen genoemd worden. De aftiteling duurt dan ook bijna even lang als de muziek!

 

 

Virtual Choir 2 (2011): Sleep, 2051 zangers, 158 landen

 

Virtual Choir 1 (2010):  Lux Aurumque, 185 zangers, 15 landen